Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki puszyste z ziemniaczkiem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
ziemniak 1
drożdże 20 g
cukier 1 łyżka
oliwa 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
woda 250 ml
jajko do posmarowania
siemię lniane do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki puszyste z ziemniaczkiem

Kroki postępowania

1
W niewielkiej ilości wody rozpuścić drożdże, dodać do mąki z resztą składników (ziemniak ok. 90 g, ugotować i przepuścić przez praskę). Ciasto zagnieść. Przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 h.
Krok 1 - Bułki puszyste z ziemniaczkiem foto
2
Ciasto podzielić na 9 części i uformować bułeczkę i odstawić do wyrośnięcia pod ściereczką na blasze do pieczenia. Następnie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać siemieniem lnianym.
Krok 2 - Bułki puszyste z ziemniaczkiem foto
3
Piec w 200 st.C ok. 20 min.
Krok 3 - Bułki puszyste z ziemniaczkiem foto
4
Czekać do wystudzenia i podawać.
Krok 4 - Bułki puszyste z ziemniaczkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

idealme 16.03.2013 15:53
chciałabym takie jeść codziennie rano :))
Janina 16.03.2013 14:42
Bardzo pyszne
Sisterskitchen 16.03.2013 13:55
na pewno są pyszne
16.03.2013 13:50
smacznie wyglądają
cukiereczek 16.03.2013 13:08
wspaniałe puszyste
Piotr-21 16.03.2013 12:41
bardzo fajne
kala9287 16.03.2013 10:44
ciekawy przepis
cooleczka 16.03.2013 10:42
skusiłabym się na nie :)
Paolcia 16.03.2013 10:41
pyszności :)
gosia56 16.03.2013 10:18
napewno pyszne takie bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak