Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki "purchawki"

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
mleko 1 szklanka
jajko 3 sztuki
masło 2 łyżki roztopionego masła
sól 1/2 łyżeczki

Porada

Przepis na takie bułeczki znalazłam w internecie.Mnie smakują nawet bez dodatków,zwłaszcza do zup kremów.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki "purchawki"

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy potrzebne produkty przy czym masło rozpuszczamy w garnuszku.
Krok 1 - Bułki "purchawki" foto
2
Z chwilą gdy masło ostygnie wkładamy wszystkie składniki do misy miksera i miksujemy od 5 do 7 minut.
Krok 2 - Bułki "purchawki" foto
3
Włączamy piekarnik by się chwilę podgrzał,ciasto przelewamy do 3/4 papilotek i od razu wstawiamy do piekarnika.
Krok 3 - Bułki "purchawki" foto
4
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C i pieczemy bułeczki 25 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalsze 15 minut.
Krok 4 - Bułki "purchawki" foto
5
Bułeczki po ostudzeniu możemy podawać same ,z masłem czy dżemem.
Krok 5 - Bułki "purchawki" foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 03.11.2015 09:22
Cieszę się,że przepis został wprowadzony w życie. Nam te bułeczki też bardzo smakują:)
barbara11561 24.10.2014 18:27
bardzo smacznie wyglądają Twoje bułeczki;)
IZABELA29 20.10.2014 10:59
Świetny wypiek
ben-ka 18.10.2014 17:14
Do dzieła Misiu,do dzieła:)
misia53 17.10.2014 20:58
Jestem pod wrażeniem i chętne wypróbuję
Kejti 16.10.2014 08:12
Super bułeczki :-)
ben-ka 15.10.2014 20:50
Cieszę się bardzo,że tak dużo osób zachęciłam do upieczenia tych bułeczek:)
adelajda 15.10.2014 18:31
Rewelacyjnie wyglądają :)) Zabieram przepis:)))
Wiesława1 15.10.2014 13:05
wypróbowałam!!!Rewelacja!!Dzięki ben-ka
Futka 15.10.2014 10:00
Wspaniałe bułeczki :)
wyattearp 14.10.2014 21:06
przepis zabieram
mysza75 14.10.2014 11:45
super bułki, faktycznie wyglądają jak purchawki
Wiesława1 14.10.2014 11:14
super buły
Alex_M 14.10.2014 10:27
rewelacja :)
gosia56 14.10.2014 10:08
na pewno pyszne
Edith85 14.10.2014 10:00
superowe te bułeczki :D
anemon 14.10.2014 09:25
Bardzo fajne bułeczki, chyba i ja się skuszę i je upiekę.
Habibi 14.10.2014 09:18
Bardzo je lubię i przypominają mi (zaraz po upieczeniu) puste dobrze wysuszone ptysie albo angielskie Yorkshire puddings :) Faktycznie na drugi dzień miękną, ale zazwyczaj nie dotrwają do kolejnego dnia ;) Kiedy piekłam je w silikonowych foremkach, to nie były tak dobrze wypieczone, jak w papierowych papilotkach lub metalowych foremkach - w silikonowych bardziej się zaparzają.
Helena63 14.10.2014 09:04
bardzo pomysłowa nazwa :)
luna76 14.10.2014 08:09
fantastyczne !!!!
norweska20 14.10.2014 00:19
zabieram przepis i chętnie skorzystam
wwwiolka 13.10.2014 22:11
Bardzo fajny przepis.
Christopher 13.10.2014 21:32
@ben-ka.Dziekuję.Idę do kuchni.
olkaaa 13.10.2014 21:27
fajny pomysł
gosia1988 13.10.2014 21:02
świetny przepis - muszę wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak