Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenno - żytnie na lnianym oleju Zewy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g typ 450
mąka żytnia 200 g typ 500
drożdże świeże 30 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
woda letnia 350 ml
olej lniany 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenno - żytnie na lnianym oleju Zewy

Kroki postępowania

1

W misce robota wymieszać drożdże z cukrem i wodą.
Następnie dodawać mąki zmieszane z solą, oczywiście końcówka do wyrabiania to hak.
Ciasto wyrabiać 5 minut, dodać olej i wyrabiać kolejne 5 minut.
Krok 1 - Bułki pszenno - żytnie na lnianym oleju Zewy foto
2
Oprószyć je mąka i zakryć miskę ściereczką niech ciasto podrośnie.
Krok 2 - Bułki pszenno - żytnie na lnianym oleju Zewy foto
3
Gdy wyrośnie wyjąć ciasto na blat, wyrobić i podzielić na 10 części.
Uformować bułki i układać na dwóch blachach do pieczenia wyłożonych papierem ( oczywiście do pieczenia ).
Krok 3 - Bułki pszenno - żytnie na lnianym oleju Zewy foto
4
Bułki oprószyć mąką i zostawić do wyrośnięcia a potem piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Upieczone przestudzić na kratce.
Krok 4 - Bułki pszenno - żytnie na lnianym oleju Zewy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 05.05.2016 07:38
Dziękuję, a co do robota to bez niego też wyjdą. To jest tylko ułatwienie.
Renata9 04.05.2016 21:39
Bardzo smaczne bułeczki, muszę takie zrobić bo mam robota :-)
Kolorowa 04.05.2016 21:07
fajny przepis ;)
gosia1988 04.05.2016 19:12
Bułeczki wyglądają bardzo apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak