Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenno-owsiane na jogurcie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 550 g
mąka pszenna do podsypywania
płatki owsiane żytnie 5 dużych łyżek
jogurt naturalny 200 g
mleko 200 ml
drożdże 50 g
cukier 1/2 łyźeczki
sól 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
sezam 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenno-owsiane na jogurcie

Mleko podgrzać. Z drożdży, mleka i cukru zrobi zaczyn, odstawić w ciepłe miejsce aby zaczął pracować. Mąkę przesiać. Do zaczynu dodać wszystkie składniki i za pomocą haka wyrobić mikserem jednolite ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto wyrosło (tak na o.k. 20-30 min). Piekarnik rozgrzać do 190 st. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części. Podsypując mąką (ciasto jest dość luźne) uformować bułeczki. Gotowe bułeczki umieścić na blasze wyłożonej folią i posypanej mąką. Bułeczki posypać sezamem. Piec 17 min. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak