Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki pszenne

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 450 gram
woda 225 ml
drożdże świeże 30 gram
olej 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki pszenne

To najprostsze z możliwych bułki pszenne.
Nie będziemy się bawili we wstępne rozczynianie drożdży. Sprawdziłem - nie trzeba. Bułki i bez tego wychodzą doskonałe. Zatem wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno być idealnie elastyczne, w ogóle nie powinno przywierać do dłoni.
Po wyrobieniu wkładamy je do miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Powinno wyrosnąć naprawdę potężnie, mniej więcej trzykrotnie. Po tym czasie przez kilka sekund jeszcze je ugniatamy i dzielimy na 9 części. Z każdej z nich formujemy bułkę, lekko spłaszczamy dłonią i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem lub żyletką z wierzchu i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 40 minut.
Pieczemy 25 minut w 200 stopniach.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

everay 16.09.2014 13:30
pyszności
Krystyna32 16.09.2014 13:19
apetyczne
CAROLL1989 16.09.2014 11:28
ja dodaję jeszcze troszkę mleka :) ale przepis i tak mam chyba od Ciebie
wyattearp 16.09.2014 11:26
bułeczki jak marzenie :)
ice cubes 16.09.2014 10:42
idealne na śniadanie :)
Futka 16.09.2014 10:17
Wspaniałe bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak