Bułki "prawie" kajzerki

Bułki "prawie" kajzerki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biga

  • mąka pszenna

    150 g
  • woda

    70 ml
  • drożdże

    3 g świeże

Pozostałe

  • mąka pszenna

    400 g
  • drożdże

    10 g świeże
  • sól

    6 g
  • cukier

    3 g
  • smalec

    20 g
  • woda

    200 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułki "prawie" kajzerki foto
Dzień wcześniej zrobić zaczyn - bigę:
mąkę połączyć z drożdzami i wodą, wyrobić krótko do połączenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na 18-24h (temp. pokojowa);
Krok 2 - Bułki "prawie" kajzerki foto
Na drugi dzień połączyć bigę z wodą, drożdżami, cukrem,solą, mąką..
Krok 3 - Bułki "prawie" kajzerki foto
i wyrabiać aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne;
Krok 4 - Bułki "prawie" kajzerki foto
Wyrobione ciasto przykryć naczyniem lub folią spożywczą i pozostawić na stolnicy na 20 minut;
Krok 5 - Bułki "prawie" kajzerki foto
Po tym czasie podzielić ciasto na równe porcje po 60 g.
Krok 6 - Bułki "prawie" kajzerki foto
Z porcji ciasta formować kulki, przykryć folią spożywczą i pozostawić na stolnicy obsypanej mąką na 30 minut;
Krok 7 - Bułki "prawie" kajzerki foto
Po tym czasie ponacinań wierzch bułek w typowy wzór dla kajzerek;
Krok 8 - Bułki "prawie" kajzerki foto
Odwrócić bułki do góry nogami,przykryć folią i pozostawić na stolnicy 20 minut;
Krok 9 - Bułki "prawie" kajzerki foto
Po tym czasie przełożyć bułki na blaszkę w której się bedą piec, zachowując kilka cm odstępu, przykryć folią spozywczą i zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut;
Piec w naparowanym i rozgrzanym do 230stopni piekarniku 10 minut i 10-15 minut w 200 stopniach;
IwonaDD
Zrób cięcia o głębokości min 5 mm, żeby nie znikły podczas pieczenia bułek tak jak mi :))

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

05.03.2016 17:41
Swojskie najlepsze.

Margo1

27.05.2014 17:58
Bardzo ładne i apetyczne bułeczki

gosia56

27.04.2014 17:49
Super bułeczki;)

patryska76

27.04.2014 17:23
Ale pyszne buły... ;))

Aleksandra/Olcia

27.04.2014 16:57
domowe najlepsze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat