Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki dyniowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 g
drożdże świeże 25 g
żółtko jajek 2 sztuki
puree z dyni 230 g
mleko ok.180 ml
olej rzepakowy 50 g
cukier 4 łyżeczki
sól szczypta
orzechy włoskie kilka sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki dyniowe

Kroki postępowania

1
Puree.
Przeciąć dynię na pół, a następnie wybrać pestki i miękki miąższ. Pokroić dynię na mniejsze kawałki i obrać ze skóry.
Włożyć dynię do garnka i zalać niewielką ilością wody.. Gotować na niewielkim ogniu przez około 30 minut, lekko odparowując wodę, aż będzie miękka.
Zmiksować lub utłuc na puree,
Można przechowywać w zamrażarce w woreczkach do mrożenia.
Jeśli puree będzie zbyt rzadkie, należy lekko odlać wodę.

Z drożdży, szczypty cukru i odrobiny letniego mleka zrobić zaczyn.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i razem z płynnym zaczynem przelać do przesianej mąki.Dodać resztę składników i wyrobić dość gęste ale elastyczne ciasto.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułki dyniowe foto
2
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz i podzielić na 15 równych części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki.
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną.
Krok 2 - Bułki dyniowe foto
3
Następnie ponacinać każdą bułeczkę po bokach, aż do samego blatu wykonując 8 nacięć (środka nie przecinać ). W środek każdej bułki wcisnąć kawałek orzecha, a następnie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w 180 C około 20-25 minut.
Krok 3 - Bułki dyniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 16.10.2017 09:15
Pyszne bułeczki .Wyglądają bardzo apetycznie. Poproszę jedną;)
norweska20 15.10.2017 23:22
Chętnie bym zjadła :)
Urszula Świeca 15.10.2017 20:22
Świetne bułeczki.))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak