Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki dyniowe

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zaczyn

mleko 300 g
mąka pszenna typ 750 300 g
dynia pieczona 200g
drożdże świeże 15 g

ciasto właściwe

jogurt naturalny 150 g
cukier 2 lyzeczki
sól 2 lyzeczki
olej rzepakowy 30 g
mąka żytnia typ 720 100 g
mąka pszenna typ 750 350 g

oraz

jajko do posmarowania
ziarna do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki dyniowe

Kroki postępowania

1

Do misy robota wlać mleko, dodać dynię i pokruszone drożdże, zmiksować blenderem. Dodać mąkę i wymieszać. Odstawić na 6 godzin przykryte ściereczką.
Krok 1 - Bułki dyniowe foto
2

Po tym czasie dodać do zaczynu pozostałe składniki: cukier, sól, jogurt, olej
Krok 2 - Bułki dyniowe foto
3
oraz oba rodzaje mąki. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia, przykryte ściereczką.
Krok 3 - Bułki dyniowe foto
4

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść.
Krok 4 - Bułki dyniowe foto
5
Podzielić na około 20 kawałków.
Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę, ułożyć na blasze wyścielonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do napuszenia.
Krok 5 - Bułki dyniowe foto
6

Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Wystudzić na kratce
Krok 6 - Bułki dyniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 18.05.2016 13:41
apetyczne bułeczki
Lis 18.05.2016 12:56
Pyszne bułki:)
Ela427 18.05.2016 12:52
fajne bułeczki
Futka 18.05.2016 11:12
Pyszne bułeczki. Ależ one muszą pięknie pachnieć! :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak