Przepis i sposób przygotowania na: Bułki drożdżowe z serem i brzoskwiniami Zewy
W rondelku roztopić masło, wlać mleko, wsypać cukier i wymieszać.
Dodać drożdże, mieszać aż się rozpuszczą.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać a potem wlać zawartość rondelka.
Wyrabiać ciasto kilka minut.
Potem oprószyć je mąką i zostawić zakryte ściereczką do wyrośnięcia.
W międzyczasie twaróg rozgnieść widelcem, pokroić brzoskwinie w kostkę, dodać je do twarogu i wsypać cukier do smaku.
Na koniec wbić jajko i wymieszać.
Gdy ciasto wyrośnie przerobić je przez chwilkę i rozwałkować na prostokąt.
Ciasto posmarować rozbełtanym z mlekiem jajkiem i na cieście rozsmarować masę serową.
Jeden bok założyć do środka a potem drugi bok tak aby zachodził na ten pierwszy ( czyli składamy ciasto na 3 tworząc pas ).
Ciasto kroić na paski o szerokości około 5 cm i łapiąc za dwa końce lekko skręcić i układać bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zostawiając odstępy.
Posmarować je resztą jajka z mlekiem i zostawić do podrośnięcia.
Gdy wyrosną wstawić z blachą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
Upieczone i lekko przestudzone posypać cukrem pudrem.