Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki drożdżowe z serem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa serowa

ser biały 0,5 kg
cukier 3 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
budyń śmietankowy 0,5 opakowania

składniki dodatkowe

mąka
jajko
cukier

rozczyn

drożdże 1 kostka
mleko ciepłe 250 ml
mąka 1 szklanka

ciasto

margaryna 1 kostka
cukier waniliowy 1 opakowanie
olejek pomarańczowy
jajko 5 sztuk
olej 5 łyżek
cukier 0,5 szklanki
sól
mąka 1 kg
mleko ciepłe 0,5 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki drożdżowe z serem

Masa serowa: wymieszać ser biały 0,5 kg, cukier 3 łyki, 1 żółtko, pół opakowania budyniu. Tyle masy wystarczy na około 10 solidnych bułek. Na ilość ciasta podaną poniżej trzeba przygotować przynajmniej dwie porcje masy serowej.


Ciasto:
Najpierw przygotować rozczyn: wymieszać 1 kostkę drożdży, 3 łyżki cukru, 1 szklankę mąki, 250 ml mleka (zagotowanego, letniego). Odstawić do wyrośnięcia z 20 minut.

Rozpuścić 1 kostkę margaryny. Wystudzić.

Gdy rozczyn urośnie wyrabiamy ciasto. Należy dodać do rozczynu margarynę wystudzoną, cukier waniliowy, kilka kropel olejku, 5 jajek, 5 łyżek oleju, 0,5 szklanki cukru, odrobinę soli, 1 kg mąki, 0,5 litra mleka (zagotowanego, letniego). Wymieszać i odstawić do urośnięcia na co najmniej 1 godzinę.

Gdy ciasto urośnie po kawałku wyrabiamy bułki, podsypujemy ciasto dodatkowo mąką. Na środek każdej bułki dajemy ser.

Każdą bułkę smarujemy jajkiem (ser również). Możemy dodatkowo posypać cukrem.

Bułki pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 20-30 minut, aż będą zarumienione.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 10.11.2014 10:41
Ulubione bułeczki mojego mężusia :)
Ola1984 10.11.2014 09:22
Pyszne drożdżówki i tak jak lubię dużo sera :)
Pani Domu 10.11.2014 09:16
piękne bułeczki
Romanowka 10.11.2014 07:51
Wyglądają pysznie!
Hrabina w kuchni 09.11.2014 21:41
Dużo sera, to lubię :)
Agata3 09.11.2014 21:18
palce lizać, pewnie zapach drożdżówek roznosi się po domu :)
gosia1988 09.11.2014 19:55
lubię takie
Wiktoria29 09.11.2014 18:58
z taką ilością sera muszą być pyszne
zabcia117 09.11.2014 18:48
Pysznie wyglądają!
kasia.s 09.11.2014 18:22
Powtarzam to często, ale... uwielbiam drożdżowe wypieki:))
ada.la 09.11.2014 18:03
uwielbiam takie pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak