Przepis i sposób przygotowania na: Bułki drożdżowe z serem
Ciasto:
Najpierw przygotować rozczyn: wymieszać 1 kostkę drożdży, 3 łyżki cukru, 1 szklankę mąki, 250 ml mleka (zagotowanego, letniego). Odstawić do wyrośnięcia z 20 minut.
Rozpuścić 1 kostkę margaryny. Wystudzić.
Gdy rozczyn urośnie wyrabiamy ciasto. Należy dodać do rozczynu margarynę wystudzoną, cukier waniliowy, kilka kropel olejku, 5 jajek, 5 łyżek oleju, 0,5 szklanki cukru, odrobinę soli, 1 kg mąki, 0,5 litra mleka (zagotowanego, letniego). Wymieszać i odstawić do urośnięcia na co najmniej 1 godzinę.
Gdy ciasto urośnie po kawałku wyrabiamy bułki, podsypujemy ciasto dodatkowo mąką. Na środek każdej bułki dajemy ser.
Każdą bułkę smarujemy jajkiem (ser również). Możemy dodatkowo posypać cukrem.
Bułki pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 20-30 minut, aż będą zarumienione.