Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki a'la hot-dogi

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 3/4 szkl.
woda 3/4 szkl.
olej 2 łyżki
miód 2 łyżki
masło 2-3 łyżki
parówki
żółty ser
mąka pszenna 4,5 szkl.
drożdże suche 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki a'la hot-dogi

Zagotować mleko, dodać masło i olej, dolać wodę i miód, dodać sól - wymieszać.
Do przestudzonej mieszanki wsypać drożdże i wymieszać.
Do dużej miski wsypać 3 szklanki mąki, wlać rozczyn, delikatnie przemieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże ruszą.

Przełożyć ciasto na blat posypany mąką i zagniatać przez 10 minut, aż powstanie elastyczne ciasto.
Przełożyć do posypanej mąką miski, nakryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Po wyrośnięciu odgazować, zagniatając przez chwilkę.
Z ciasta uformować niewielkie bułeczki, w środek wcisnąć parówkę, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić na kilkanaście minut, aby podrosły.

Piec w temperaturze 170*C przez ok.15 minut.
Pod koniec pieczenia każdą bułeczkę nakryć plasterkiem sera i dopiec, aby zdążył się roztopić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 01.02.2013 13:36
Można przygotować takie bułeczki w większej ilości, upiec bez rumienienia, ostudzić i zamrozić. Potem tylko włożyć do gorącego piekarnika na taki czas, aby się rozmroziły i zrumieniły - w ten sposób można mieć fajne śniadanko w kilkanaście minut!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak