Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka pszenna

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 625 ml
drożdże 50 g
cukier 3 g
sól 4 g
woda 1
tłuszcz do formy 1
sezam do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka pszenna

Przygotować rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać sól, rozczyn i tyle wody, aby uzyskać ciasto o dość gęstej konsystencji. Wyrabiać ciasto ręką co najmniej pół godziny, dopóki nie zacznie odstawać od ręki. Nakryć ciasto czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Lekko uforować ręką bochenek i ułożyć na natłuszczonej blaszce lub ciasto w podłużnej foremce wysmarowanej tłuszczem. Pozostawić jeszcze na około pół godziny do wyrośnięcia. Wierzch posypać sezamem. Piec w średnio gorącym piekarniku około 50 minut

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak