Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułka drożdżowa do białej kawy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kromek
drożdże 5 dag
mleko 1/2 szklanki
masło 12 dag
cukier 10 dag
jajko 2 szt
cukier waniliowy 1 szt
aromat waniliowy 1 szt
sól do smaku
tłuszcz do formy
jajko do smarowania ciasta
mąka do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Bułka drożdżowa do białej kawy

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, rozprowadzić odrobiną mleka, 1 łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułka drożdżowa do białej kawy foto
4
Jaka ubić z cukrem na parze.
Krok 2 - Bułka drożdżowa do białej kawy foto
5
Wyrośnięty rozczyn połączyć z mąką, wlać pozostałe mleko, ubite jajka, cukier waniliowy, aromat i sól do smaku.
Krok 3 - Bułka drożdżowa do białej kawy foto
6
Dokładnie wyrobić ręką ciasto i pod koniec wlać stopione ciepłe masło, nadal wyrabiać aż ciasto odstanie od ręki. Następnie ponownie odstawić do wyrośnięcia, po czym wyłożyć do przygotowanej formy i znowu odstawić w ciepłe miejsce. Roztrzepać jajko, posmarować ciasto.
Krok 4 - Bułka drożdżowa do białej kawy foto
7
Piec w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni około pół godziny.
Krok 5 - Bułka drożdżowa do białej kawy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 12.09.2015 10:53
pyszna bułka;)
Janina 12.09.2015 00:17
Świetna propozycja, bardzo lubię;)
Skotka 11.09.2015 22:28
Pyszna bułeczka:)
Mama niejadka 11.09.2015 22:00
Super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak