Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bulinki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

pierś z indyka 50 dag
krewetki koktajlowe 40 dag
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
jajko 2 szt
wiórki kokosowe
olej do smażenia
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

SOS

majonez 1 mały słoiczek
sok z pomarańczy 1/4 szkl
wino białe wytrawne 1/4 szkl
ząbki czosnku 4 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bulinki

Przygotować sos: majonez wymieszać z sokiem z pomarańczy, dodać wino, przeciśnięty przez prasę czosnek oraz zioła prowansalskie, wstawić do lodówki. Krewetki i mięso zemleć, dodać jaja roztrzepane z 1/3 szkl. wody, mąkę ziemniaczana, dobrze wyrobić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w wiórkach i smażyć w głębokim oleju (tak jak pączki), aż wiórki nabiorą jasnozłotego koloru. Podawać z przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak