Bulgotek z parówkami i ziemiakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pieczarki

    300 g
  • parówki

    3 -4
  • przecier pomidorowy

    2-3 łyżeczki
  • przyprawa indyjska chili i ser

    1 -2 łyżeczki
  • warzywka mieszkanka chińska

    3-4 garście
  • marchew duża

    2
  • masło/margaryna

    125 g
  • woda letnia

    375 ml
  • patelnia duża

    1
  • patelnia mała

    1
  • ziemniaki ugotowane

    1000 g
  • składnik niedostępny

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroimy pieczarki w cienkie plasterki, smażymy je na dużej patelni z dodatkiem 50 g masła/margaryny/ Po podsmażeniu dodajemy pokrojone w talarki parówki. smażymy dodając pół szklanki wody. dodajemy na patelnię mieszankę chińską, wszystko mieszamy, jeśli mieliście warzywka zamrożone czekamy aż się rozmrożą i zaczynamy dusić. Kroimy marchewkę w kosteczkę. Rozgrzewamy małą patelnię z 25g masła/margaryny. Wsypujemy na małą patelnię pokrojoną już marchew, smażymy, gdy zauważymy że tłuszcz się kończy dodajemy troszeczkę wody (ok 100ml) i dusimy. Wracamy do dużej patelni. Dodajemy ponownie pół szklanki wody, wszystkie przyprawy, ketchup, przecier i mieszamy, aż zacznie BULGOTAĆ. Nie zapomnijmy obserwować w tym czasie małej patelni. do małej patelni dodajemy 150 ml wody i dalej dusimy, jeśli marchewka zacznie się przypalać po dodaniu kolejnej porcji wody, dodajemy 50g tłuszczu i bułkę tartą. Gdy już bułka tarta się połączy z tłuszczem. możemy podawać na talerz. Na talerzy kładziemy w kolejności duża patelnia, ziemniaki lub ryż i na koniec marchewka. Jeśli używaliście ryżu zamiast ziemniaków można ryż dać na samo dno. Czas przygotowania to ok. 40 min.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Kuchareczka2 01.07.2012 22:17
pycha
motyl 16.05.2012 18:11
wygląda pysznie
owca441 16.05.2012 18:02
świetna nazwa
owca441 16.05.2012 18:02
świetna nazwa
zdzichu 15.05.2012 12:21
super
zdzichu 15.05.2012 12:21
super
Wacław 13.05.2012 12:09
pyszne danie !
ziutula 24.03.2012 14:06
lubię z parówkami..
berys18 10.03.2012 18:01
musi być pyszne
eduszo 04.03.2012 18:04
fajne to musi byc.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat