Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułgarskie ciasto Caprise

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 200 g
mąka 1 szklanka
cukier puder 1 szklanka
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
orzechy mielone 1 laskowe
cukier puder 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułgarskie ciasto Caprise

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę z dodatkiem
szczypty soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać 1/3 szklanki cukru.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Przesianą mąkę wymieszać z
mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodać do kremu i dokładnie
wymieszać .Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wszystko
połączyć. Wlać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką
tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
przez 30 minut.

Polewa: Pod koniec pieczenia 4 żółtka mocno ubić z pół szklanki
cukru pudru.
Wyciągnąć ciasto z piekarnika i od razu polać polewą z żółtek i
ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika na około 10 minut.
Wyciągnąć i ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tomek18 03.03.2014 20:11
wygląda mega smakowicie
Iwusia 02.11.2013 23:06
bardzo ciekawy przepis
cukiereczek 19.03.2013 07:32
polecam to ciasto
Kate131 02.12.2012 09:37
super
ZEWA 16.10.2012 15:52
do wypróbowania
Rafał10 28.09.2012 10:04
Świetne ! Muszę zrobić :)
Ola1984 28.09.2012 10:02
Smakowicie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak