Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczkowa drożdżówka z cynamonem
Do dużej miski wsypujemy około 300g mąki, sól, cukier, wbijamy jajka, wlewamy ekstrakt, mleko z drożdżami i masło. Wyrabiamy ręcznie ciasto, podsypując je mąką, aż będzie zwarte ale wciąż elastyczne. Nie powinno być za twarde, wtedy bułeczki nie będą tak delikatne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swą objętość, np koło kaloryfera lub kominka.
W tym czasie przygotowujemy naszą posypkę:
150g cukru
2 łyżeczki cynamonu
(mieszamy ze sobą w miseczce)
duża łyżka masła (rozpuszczamy je w rondelku- w nim będziemy maczać bułeczki)
Keksówkę obficie smarujemy masłem i posypujemy mąką.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki. Każdą bułęczkę maczamy w rozpuszczonym maśle a następnie w cynamonowej posypce. Układamy je w formie do pieczenia, zachowując odstępy. Tak przygotowane bułeczki w keksówce nakrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.
Pieczemy w temp 180st aż nabiorą ładnego kolorku.
Smacznego :-)
P.S. Idealne ze szklanką mleka lub kakao :-)