Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczkowa drożdżówka z cynamonem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 20 gram
cukier 4 łyżki
roztopione masło 60 gram
mleko 150 ml
jajko 2 sztuki
sól 1/2 łyżeczki
ekstrakt waniliowy łyżeczka
mąka 400-450 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczkowa drożdżówka z cynamonem

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.

Do dużej miski wsypujemy około 300g mąki, sól, cukier, wbijamy jajka, wlewamy ekstrakt, mleko z drożdżami i masło. Wyrabiamy ręcznie ciasto, podsypując je mąką, aż będzie zwarte ale wciąż elastyczne. Nie powinno być za twarde, wtedy bułeczki nie będą tak delikatne. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swą objętość, np koło kaloryfera lub kominka.



W tym czasie przygotowujemy naszą posypkę:

150g cukru
2 łyżeczki cynamonu

(mieszamy ze sobą w miseczce)

duża łyżka masła (rozpuszczamy je w rondelku- w nim będziemy maczać bułeczki)



Keksówkę obficie smarujemy masłem i posypujemy mąką.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki. Każdą bułęczkę maczamy w rozpuszczonym maśle a następnie w cynamonowej posypce. Układamy je w formie do pieczenia, zachowując odstępy. Tak przygotowane bułeczki w keksówce nakrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut.

Pieczemy w temp 180st aż nabiorą ładnego kolorku.

Smacznego :-)


P.S. Idealne ze szklanką mleka lub kakao :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak