Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki ziemniaczane Zewy

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko ciepłe 300 ml
masło 30 g
sól 1 łyżeczka
mąka razowa 175 g
mąka pszenna 275 g typ 750
ziemniaki ugotowane 140 g
drożdże świeże 25 g
mak 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki ziemniaczane Zewy


Mleko rozlać do dwóch rondelków.
W jednym podgrzać z masłem aż się rozpuści a w drugim podgrzać, dodać drożdże i mieszać aż się rozpuszczą i zostawić do lekkiego podrośnięcia.
W większej misce umieścić obie mąki z solą, wymieszać i zetrzeć ziemniaki na tarce o najdrobniejszych oczkach ( u mnie taka do czosnku ) a potem wymieszać.
Do miski z mąką wlac mleko z masłem i zaczyn drożdżowy i wyrobić ciasto.
W miarę konieczności podsypać odrobiną mąki gdyby się za bardzo kleiło.
Ciasto oprószyć mąką i zakryć miskę ściereczką.
Zostawić aż ciasto podwoi objętość.
Gdy urośnie podzielić na 16 części ( będą małe bułeczki ), formować bułeczki i układać na balsze wyłozonej papierem do pieczenia i dodatkowo oprószonej mąką.
Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy podwoją objętość spryskać wodą lub posmarować za pomocą pędzla i posypać makiem.
Bułeczki piec 25-30 minut w zależności od piekarnika w 200 stopniach.
Upieczone wystudzić ale ja schrupałam jeszcze ciepłą z masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela427 31.03.2016 09:50
nigdy takich nie jadłam, muszę wypróbować twój przepis :)
Habibi 31.03.2016 09:33
Często dodaję do swojego domowego pieczywa nieco ugotowanych ziemniaków, bo świetnie przedłużają świeżość :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak