Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki ze szpinakiem i wędzonym pstrągiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na ciasto

drożdże świeże 20 g
cukier 1 łyżeczka
woda ciepła 3 łyżki
mąka pszenna 500 g
sól 1 łyżeczka
woda letnia 250 g
oliwa 30 g

Na farsz

szpinak mrożony 450 g
ząbki czosnku 3 sztuki
cebula 1
ser feta 100 g
jajko 1
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat szczypta
pstrąg wędzony kilka plastrów

Dodatkowo

jajko 1
mleko 1 łyżka

Porada

Wędzonego pstrąga możecie zastąpić plastrami wędzonego łososia.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki ze szpinakiem i wędzonym pstrągiem

Świeże drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier oraz 3 łyżki ciepłej lecz nie gorącej wody. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i odstawiamy na ok. 10-15 minut.

Mąkę przesiewamy z solą do miski lub na stolnicę. Dodajemy oliwę z oliwek, przygotowany zaczyn oraz letnią wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto.Wyrabiamy je do momentu, aż będzie ono elastyczne i będzie odchodzić od ręki ok. 8-10 min. Gdyby ciasto było zbyt mokre – można dodać łyżkę mąki, analogicznie jeśli zbyt suche – dodajemy odrobinę wody.

Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej łyżką oleju lub oliwą z oliwek i przykrywamy folią spożywczą. Miskę z ciastem pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 h lub do momentu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto nam wyrasta szpinak odsączamy z nadmiaru wody i przekładamy go na patelnię. Dusimy go kilka minut, następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną cebulkę i całość jeszcze chwilę dusimy. Odstawiamy.

Do ostudzonego szpinaku dodajemy ser feta, jajko, doprawiamy pieprzem i szczyptą ostrej papryki. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Można postąpić w dwojaki sposób. Każdą część rozwałkowujmy na placek o wymiarach ok. 30x40 cm, z którego możemy uzyskać 4 dość duże bułki lub rozwałkować ciasto na większy prostokąt i uzyskać 8 małych bułeczek. Ja przygotowałam mniejsze bułki.

Na rozwałkowany prostokąt nakładamy farsz oraz plastry wędzonego pstrąga i zwijamy całość w rulon/rolade. Za pomocą ostrego noża kroimy rulon na mniejsze kawałki, które przekładamy na blachę wysypaną niewielką ilością mąki. Blachę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20-30 min.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z jedną łyżką mleka. Bułki pieczemy przez ok. 20-30 lub do momentu, aż się zrumienią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

slodkieniebo 14.10.2015 08:45
Zapraszam do upieczenia :)
Ifa 14.10.2015 06:56
Biorę w ciemno :-) Moje smaki
Hrabina w kuchni 13.10.2015 22:44
Bardzo apetycznie wyglądają :)
Jumper123 13.10.2015 20:52
pyszne bułeczki
ilka01 13.10.2015 19:36
super przepis :)
JulkaTomeczek 13.10.2015 19:23
Ciekawy przepis
Mama niejadka 13.10.2015 18:56
Pyszne bułeczki
joannaa24 13.10.2015 18:37
Muszą być pyszne
Stenka 13.10.2015 18:33
smaczna przekąska
Konczi 13.10.2015 18:20
bardzo apetycznie się prezentują :)
Agnieszka-87-25 13.10.2015 16:24
mniam pyszność
Alex_M 13.10.2015 14:34
dobre buleczki
aginaa 13.10.2015 13:23
lubie takie buleczki
Wiktoria29 13.10.2015 13:22
bardzo apetyczne
cukiereczek 13.10.2015 13:13
też tak myślę że są pyszne
gosia56 13.10.2015 13:11
na pewno pyszne;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak