Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z soczewicą

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 70 dag
drożdże 5 dag
jaja 3 szt.
żółtko jajek 1 szt.
olej 3 łyżki
cukier 1 łyżka
mleko 1 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z soczewicą

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z cukrem, kilkoma łyżkami mąki, mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułeczki z soczewicą foto
2
Do mąki dodać jaja roztrzepane z resztą mleka i solą do smaku. Wlać rozczyn, wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto.
Krok 2 - Bułeczki z soczewicą foto
3
Dodać olej, wyrobić jeszcze przez chwilę i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Bułeczki z soczewicą foto
4
Ugotować soczewicę, odsączyć, a cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle z pokrojoną papryką. Połączyć z soczewicą i dodać ketchup, następnie przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować i wyciąć szklanką krążki i na każdym położyć łyżkę nadzienia i zlepić. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia.


Składniki na nadzienie:
20 dag czerwonej soczewicy
1 czerwona papryka, 2 cebule, 1 łyżka ketchupu, 1 łyżka masła, sól, pieprz, olej do formy
Krok 4 - Bułeczki z soczewicą foto
5
Posmarować rozmąconym żółtkiem i piec przez 25 minut w temperaturze 190 stopni na blaszce wysmarowanej olejem.
Krok 5 - Bułeczki z soczewicą foto
6
Po upieczeniu, jeszcze ciepłe przełożyć do pojemnika z pokrywka i podawać z barszczem.
Krok 6 - Bułeczki z soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maria 70 13.02.2014 23:53
Wygląda to wszystko apetycznie.Z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam.
agnieszka131919 13.02.2014 21:32
pyszności...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak