Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z sezamem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
drożdże świeże 30 g
mleko 250 ml
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
żółtko jajek 1 szt
sezam

Porada

Bułeczki można posypać makiem lub czarnuszką

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z sezamem

Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżeczkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę dodać ciepłe mleko, wyrośnięte drożdże,sól i wszystko zagnieść na jednolite ciasto.
Ciasto należy długo wyrabiać, aby dobrze napowietrzyć.
Zrobić z ciasta kulkę włożyć do miski przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 11-12 części.
Z każdej części uformować wałek o grubości 1 cm i długości około 20 cm
Zwijać z wałeczka S.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu posmarować każdą bułkę żółtkiem i posypać sezamem.
Piec w 200 stopniach C około 20 minut.
Studzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 10.04.2015 19:24
ładne kształty wyszły
misia53 10.04.2015 17:21
fajne ,fikuśne bułeczki
mirosława4 10.04.2015 14:38
smaczna przekąska
mysza75 10.04.2015 11:23
cudne są te bułki i takie fikuśne
2milutka 10.04.2015 10:38
cudnie wygladają;)
engie23 10.04.2015 08:58
super wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak