Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z serem i żurawiną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

drożdże 5 dag
cukier 2 łyżki
mleko ciepłe szklanka
cukier waniliowy 16 g
mąka pszenna 50 dag
jajko 2 szt
proszek do pieczenia łyżeczka
margaryna 125 g

Nadzienie

twaróg 50 dag
cukier 3 łyżki
śmietana 4 łyżki
żurawina garść

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z serem i żurawiną

1.Do mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy. Rozczyn przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Margarynę roztapiamy w rondelku i studzimy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wlewamy rozczyn, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wbijamy 1 jajko i wlewamy przestudzoną margarynę. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.

2 Ser przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier, śmietanę i żurawinę. Wszystko dokładnie wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, dużym kubkiem albo miseczką wykrawamy krążek, w środek nakładamy ser. Blachę do pieczenia smarujemy margaryną, rozkładamy bułeczki , zachowując odstępy. Brzegi bułek smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy 20 minut w temperaturze 190C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Maridka19 18.08.2016 09:16
Pyszne bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak