Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z puree z dyni, żurawiną i białą czekoladą

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 6 szklanek
cukier drobny pol szklanki
drożdże suche 2 lyzeczki
jajko 1 szt
mleko 2% 1 szklanka
masło 150 g
skórka z cytryny 1 lyzka
żurawina pol szklanki
puree z dyni 1 szklanka

do posmarowania

jajko 1 szt

polewa

czekolada biała 1,5 tabliczki
mleko 3,2% 7 lyzek

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z puree z dyni, żurawiną i białą czekoladą

Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki ciasta oprócz masła, umieszczamy w misce i miesimy ciasto. Pod koniec dodajemy masło i zagniatamy bardzo dokładnie. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1.5h w cieple miejsce. Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki dowolnej wielkości i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Uformowane bułeczki ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 1h. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do piekarnika na ok pół godziny i pieczemy w temperaturze 170 stopni.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku, cały czas mieszając. Następnie polewamy upieczone bułeczki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.10.2016 11:45
nie przepadam za dynią. ale na takie bułeczki skusiłabym się na pewno
edytazaw89@wp 27.10.2016 14:01
Cudowne są
RenataZ-et 25.10.2016 19:32
super bułeczki
ania2610 25.10.2016 16:47
fajne są - bardzo apetyczne!
mirosława4 25.10.2016 11:45
apetycznie się prezentują
Ada-Gaba 24.10.2016 14:18
ciekawe bułeczki
gusia1000 24.10.2016 14:12
1 słowem-znakomite.
Mniam 24.10.2016 10:33
Takie bułeczki z przyjemnością widziałabym u siebie na śniadaniu :) Pyszne muszą być.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak