Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z oliwą i parmezanem

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 2,5 dag
sól 1 łyżeczka
Mieszanka oliwna:
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
oliwa 4 łyżki
parmezan starty 3 łyżki
serwatka 300 ml
natka pietruszki 1 łyżka
oregano 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z oliwą i parmezanem

Kroki postępowania

1
16 sztuk

Serwatkę lub wodę podgrzać, po czym w 50 ml rozpuścić drożdże.
Krok 1 - Bułeczki z oliwą i parmezanem foto
2
Mikser uzbroić w hak do wyrabiania ciasta drożdżowego. Mąkę przesiać do miski robota, dodać sól, resztę serwatki lub wody i wymieszane drożdże.
Krok 2 - Bułeczki z oliwą i parmezanem foto
3
Przykryć i zagnieść ciasto. Delikatnie na małych obrotach przez chwilę, po czym na dużych.
Krok 3 - Bułeczki z oliwą i parmezanem foto
4
Wyrabiać, aż powstanie miękkie, jednolite i sprężyste ciasto. W razie potrzeby dodać 1-2 łyżki wody.
Krok 4 - Bułeczki z oliwą i parmezanem foto
5
Wyjąć miskę, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut.
Krok 5 - Bułeczki z oliwą i parmezanem foto
6
W międzyczasie wymieszać parmezan, natkę, oregano, czosnek i oliwę. Ostawić.
Krok 6 - Bułeczki z oliwą i parmezanem foto
7
Wyrośnięte ciasto odgazować, delikatnie uformować wałek, po czym podzielić go na 16 części. Najłatwiej wałek na pół w poprzek, po czym każdą połówkę wzdłuż na pół i każdą ćwiartkę na 4 części.
Krok 7 - Bułeczki z oliwą i parmezanem foto
8
Lekko wilgotnymi dłońmi uformować z każdego kawałka wałeczek długości ok. 20 cm i zawiązać węzełek - łatwiej będzie gdy zawiąże się go nie na środku, ale bliżej któregoś z brzegów. Pod spodem węzełka zlepić końcówki ciasta
Krok 8 - Bułeczki z oliwą i parmezanem foto
9
Układać na natłuszczonej blasze. Przykryć ściereczką i kawałkiem folii spożywczej. Odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. W czasie wyrastania bułeczek nagrzać piekarnik do 200°C. Piec wyrośnięte bułeczki przez ok. 20 minut.
Krok 9 - Bułeczki z oliwą i parmezanem foto
10
Wyjąć i jeszcze gorące posmarować przy pomocy pędzelka przygotowaną mieszanką oliwną.
Krok 10 - Bułeczki z oliwą i parmezanem foto
11
Odłożyć na kilka minut i podawać. Smaczne same w sobie - bułeczki plus oliwa to wyśmienite połączenie. Nie potrzeba niczego więcej.
Krok 11 - Bułeczki z oliwą i parmezanem foto
12
Niemniej jednak oderwany kawałek bułeczki (na jeden kęs) posmarowany grubą warstwą domowej ricotty wprawia w świetny nastrój.
Krok 12 - Bułeczki z oliwą i parmezanem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 17.12.2014 16:10
ciekawy przepis na pyszne bułeczki
IZABELA29 13.04.2014 13:59
bułeczki pierwsza klasa
Anna169Hosz 03.02.2014 21:47
Idealne pod każdym względem.
Mniam 03.02.2014 21:33
Wspaniałe bułeczki!
stokrotka 03.02.2014 20:38
ale fajne i z pewnością pyszne bułeczki
iwi 03.02.2014 20:32
Pyszne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak