Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto
-
mąka tortowa
250 g -
drożdże świeże
30 g -
mleko
225 ml -
cukier
60 g -
masło miękkie
30 g -
jajko
1 szt -
sól
1 łyżeczka -
mąka tortowa
Dodatkowo
-
jajko
1 szt -
tłuszcz do formy
-
mak
2 łyżki -
oliwa
1 łyżka
Sposób przygotowania
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i masłem, na środku robimy dołek i wbijamy do niego jajko, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – ciasto jest dość rzadkie, więc najlepiej posypać całe mąką i za pomocą łopatki lub noża zgarniać ciasto do środka. Czynność powtarzać aż ciasto będzie miękki ale zwarte. Następnie przekładamy ciasto do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, z których formujemy okrągłe małe kulki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Ja do pieczenia bułeczek śniadaniowych wykorzystuję metalową formę do pieczenia muffinek. Wgłębienia smaruję masłem i do każdego wkładam po trzy kuleczki ciasta drożdżowego. Formę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20-25 minut.
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się