Drożdżowe bułeczki śniadaniowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto

  • mąka tortowa

    250 g
  • drożdże świeże

    30 g
  • mleko

    225 ml
  • cukier

    60 g
  • masło miękkie

    30 g
  • jajko

    1 szt
  • sól

    1 łyżeczka
  • mąka tortowa

Dodatkowo

  • jajko

    1 szt
  • tłuszcz do formy

  • mak

    2 łyżki
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:
W małej miseczce ucieramy drożdże z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę (mąkę koniecznie trzeba przesiać!) z solą i masłem, na środku robimy dołek i wbijamy do niego jajko, a następnie wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 10 minut – ciasto jest dość rzadkie, więc najlepiej posypać całe mąką i za pomocą łopatki lub noża zgarniać ciasto do środka. Czynność powtarzać aż ciasto będzie miękki ale zwarte. Następnie przekładamy ciasto do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie delikatnie wciskamy ciasto ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, z których formujemy okrągłe małe kulki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Ja do pieczenia bułeczek śniadaniowych wykorzystuję metalową formę do pieczenia muffinek. Wgłębienia smaruję masłem i do każdego wkładam po trzy kuleczki ciasta drożdżowego. Formę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20-25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Renata9 07.03.2015 15:37
Smaczne bułeczki :-)
ania2610 07.03.2015 13:48
chciałabym dzień rozpoczynać takim śniadankiem, pyszne bułeczki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat