Bułeczki z młodą kapustą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    500 g
  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    185 ml
  • margaryna

    125 g
  • drożdże świeże

    40 g
  • cukier

    szczypta
  • trawa cytrynowa

    cięta 1 łyżeczka
  • curry

    1/2 płaskiej łyżeczki
  • sól

  • pieprz

nadzienie

  • cebula biała

    2 sztuki
  • marchewka

    1 duża
  • groch

    żółty połówki 100 g
  • ziele angielskie

    4 sztuki
  • sok z cytryny

  • cukier

    do smaku
  • sól do smaku

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat

    1 łyżeczka
  • korniszony

    malutkie 140 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułeczki z młodą kapustą foto
Połówki żółtego grochu namoczyć kilka godzin, przepłukać i gotować do miękkości w świeżej wodzie ok.45 minut.

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i razem z cebulą i marchewką poszatkować.

Wszystko przełożyć do większej miski, suto posypać solą, wygnieść, przykryć i odstawić na ok jedną godzinę.

Potem przełożyć do garnka, zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem ok 15 minut.

Ugotowany groch dodać do kapusty. Doprawić pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.

Przestudzić, odcisnąć z nadmiaru wody, doprawić.
Krok 2 - Bułeczki z młodą kapustą foto
Z drożdży i części letniego mleka robimy rozczyn. Gdy wyrośnie, przekładamy do przesianej mąki, dodajemy jajka, resztę mleka, ciętą trawę cytrynową, curry, sól, pieprz i na koniec rozpuszczoną letnią margarynę. Ciasto dobrze wyrabiamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 3 - Bułeczki z młodą kapustą foto
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy długie prostokąty, nakładamy farsz zostawiając wolne boki. Po środku rozkładamy rząd ogórków korniszonów, całość zwijamy a potem przecinamy na dowolne kwadraty.
Krok 4 - Bułeczki z młodą kapustą foto
Na ozdoby zostawiamy niewielką ilość ciasta, którą wałkujemy bardzo cieniutko i wycinamy dowolne wzorki.
Ja część zrobiłam bez ozdób, tylko posypałam kminkiem.
Krok 5 - Bułeczki z młodą kapustą foto
Bułeczki odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i solą. Możemy też posypać kminkiem.
Pieczemy w 180 C, kilkadziesiąt minut, do przyrumienienia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Janina 24.06.2017 22:14
Fajne bułeczki;))
Patrycja33 24.06.2017 20:16
pyszności!!!!
RenataZ-et 24.06.2017 18:39
wyglądają bardzo apetycznie :)
olkaaa 24.06.2017 18:27
lubię takie
gosia56 24.06.2017 17:48
Super porywam jedną;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat