Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
ciasto
-
mąka pszenna
500 g -
jajko
2 sztuki -
mleko
185 ml -
margaryna
125 g -
drożdże świeże
40 g -
cukier
szczypta -
trawa cytrynowa
cięta 1 łyżeczka -
curry
1/2 płaskiej łyżeczki -
sól
-
pieprz
nadzienie
-
cebula biała
2 sztuki -
marchewka
1 duża -
groch
żółty połówki 100 g -
ziele angielskie
4 sztuki -
sok z cytryny
-
cukier
do smaku -
sól do smaku
-
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
1 łyżeczka -
korniszony
malutkie 140 g
Przepis i sposób przygotowania Bułeczki z młodą kapustą
Kroki postępowania

Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i razem z cebulą i marchewką poszatkować.
Wszystko przełożyć do większej miski, suto posypać solą, wygnieść, przykryć i odstawić na ok jedną godzinę.
Potem przełożyć do garnka, zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem ok 15 minut.
Ugotowany groch dodać do kapusty. Doprawić pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać.
Przestudzić, odcisnąć z nadmiaru wody, doprawić.



Ja część zrobiłam bez ozdób, tylko posypałam kminkiem.

Pieczemy w 180 C, kilkadziesiąt minut, do przyrumienienia.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się