Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z makiem

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 200 ml
jajko 2 sztuki
margaryna 100 gram
sól łyżka
cukier 5 łyżek
drożdże 30 gram
mak
mąka na oko

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z makiem

W mleku rozrabiamy drożdże i cukier.

Do miski wsypujemy szklankę mąki, dodajemy sól, margarynę, wbijamy jajka. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto, dodając mąki. Nie można przesadzić jednak z jej ilością. Ciasto ma być elastyczne ale nie za twarde. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 13 małych części, z każdej formujemy bułeczkę i obtaczamy jej wierzch w maku. Ja wsypałam mak do głębokiego talerza i zanurzałam w nim bułeczki. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem robimy nacięcia na bułkach i odstawiamy na ok. 20 minut by podrosły.

Piekarnik nagrzewamy do 190st i pieczemy bułeczki aż do uzyskania ładnego koloru.

Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak