Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :)

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto drożdżowe

  • drożdże świeże

    50 g
  • mąka pszenna

    500 g
  • mleko 2%

    1 szklanka
  • jajko

    1 szt
  • masło lub margaryna

    3 łyżki
  • cukier drobny

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • jajko

    1 szt

Farsz

  • ser feta

    1/2 opakowania
  • szpinak świeży

    2 garści
  • czosnek

    2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    do smaku
  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :) foto
Drożdże rozpuszczamy cukrem następnie dolewamy część letniego mleka, dosypujemy kilka łyżek mąki i robimy zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy na kwadrans.
Krok 2 - Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :) foto
Następnie dodajemy pozostałe składniki (stopione masło) i wyrabiamy ciasto drożdżowe. przykrywamy ściereczką i do ciepłego miejsca na ok. 60-80 min.
Krok 3 - Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :) foto
W tym czasie na patelni topimy masło, dodajemy drobno pokrojony czosnek i rumienimy go. Szpinak myjemy, odrywamy ogonki, targamy go i dodajemy do czosnku. Doprawiamy do smaku. Studzimy.
Krok 4 - Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :) foto
Na końcu dodajemy kawałki fety i łączymy ze szpinakiem.
Krok 5 - Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :) foto
Wyrośnięte ciasto wałkujemy i szklanką wykrawamy koła. Na część z nich na środek kładziemy farsz.
Krok 6 - Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :) foto
Drugą częścią przykrywamy i łączymy.
Krok 7 - Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :) foto
Formujemy dowolny kształt bułeczek, u mnie prawie gwiazdki :) Odstawiamy do napuszenia.
Krok 8 - Bułeczki z kurkumą, szpinakiem i fetą, czyli drożdżówki na słono :) foto
Następnie smarujemy jajem i pieczemy w 170 stopniach do zrumienienia ok. 15-20 min.
SMACZNEGO!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 22.11.2014 15:20
Chętnie zjem :)))
Lucan 19.11.2014 18:42
smakowite, uwielbiam połączenie: szpinak i feta:)
molanka 19.11.2014 15:46
bardzo fajny pomysł
Lis 19.11.2014 14:47
Apetyczne:)
Malinka 19.11.2014 12:10
@Habibi dziękuję za sugestie, które pewnie w niedługim czasie wykorzystam :)
RenataZ-et 19.11.2014 12:09
muszą być przepyszne!
wwwiolka 19.11.2014 12:02
Bardzo ładnie się prezentują.
erym 19.11.2014 11:54
dla mnie pycha!
kasia.s 19.11.2014 11:53
Muszą być pyszne:)
Wafelek2601 19.11.2014 11:37
Świetny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat