Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z kruszonką i serkiem mascarpone

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto drożdżowe:
mleko 1 szkl
drożdże 4 dag
miód 2 łyżki
cukier 1 łyżka
mąka pszenna 1/2 kg
sól 1/2 łyżeczki
jajko 2 szt
masło 5 dag
kruszonka
mąka pszenna 1 szkl
masło 10 dag
cukier 10 dag
jajko 1 szt
Krem z serka mascarpone
serek mascarpone 15 dag
śmietana kremówka 150 ml
cukier puder 1,5 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z kruszonką i serkiem mascarpone

Kroki postępowania

1
Pokruszone drożdże z płynnym miodem i ciepłym mlekiem, wymieszaćwsypać 2/3 szklanki mąki, zamieszać.
Krok 1 - Bułeczki z kruszonką i serkiem mascarpone foto
2
Przykryć ściereczką i położyć w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 2 - Bułeczki z kruszonką i serkiem mascarpone foto
3
Masło rozpuścić, przestudzić. Jajka z cukrem utrzeć. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość wlać go do jajek, wsypać przesianą mąkę, sól i wyrabiać do momentu pokazania się pęcherzyków powietrza. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać płynne masło.
Krok 3 - Bułeczki z kruszonką i serkiem mascarpone foto
4
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką deskę, pokroić na kawałki, uformować bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy. Przykryć ściereczką i odłożyć do wyrośnięcia. Kruszonka: Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, żółtko, cukier z wanilią, posiekać aż składniki się połączą, następnie pokruszyć palcami. Wyrośnięte bułeczki posmarować pozostałym białkiem, posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 15-20mint.
Krok 4 - Bułeczki z kruszonką i serkiem mascarpone foto
5
Krem: Żelatynę wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, gdy napęcznieje, podgrzać. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Do serka wsypać cukier puder, cukier z wanilią i dokładnie zmiksować. Następnie dodać ubitą śmietanę, żelatynę i delikatnie wmieszać. Kremem napełnić szprycę cukierniczą i wciskać porcje kremu w zimne bułeczki. (ozdobną końcówkę szprycy wbijać z boku bułki)
Krok 5 - Bułeczki z kruszonką i serkiem mascarpone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 28.11.2013 11:17
Z takim nadzieniem nie próbowałam bułeczek, ale pomysł jest świetny.
sanielcia 28.11.2013 10:43
z takim nadzieniem to pyszne
Aga-25 28.11.2013 08:38
pomysłowe mniam
Janina 28.11.2013 08:25
Bardzo lubię takie domowe bułeczki;)
Agnieszka-87-25 28.11.2013 08:14
pychota nadzienie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak