Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
300 g typ 650 -
kasza jaglana
1 szklanka ugotowanej kaszy -
drożdże świeże
2 dag -
olej
2 łyżki -
woda letnia
100 ml -
cukier
1/2 łyżeczki -
sól
1 łyżeczka -
miód
1 łyżeczka -
olej
wg uznania do skropienia bułek.
Przepis i sposób przygotowania Bułeczki z kaszą jaglaną.
Mąkę, kaszę, sól, olej i miód przełożyć do miski, wlać wodę, dodać wyrośnięty rozczyn i zagnieść jednolite ciasto.Nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć je na stolnicę, ponownie zagnieść, uformować wałek i podzielić go na 12 części.Z każdego kawałka ciasta formować bułeczki.
Blachę wyłożyć pergaminem, układać bułeczki, ponownie je nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzać do tem. 220 st.C piec bułki przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 8 minut.
Bułki przed włożeniem do piekarnika możemy skropić olejem w sprayu
Po upieczeniu bułeczki studzić na kratce kuchennej.
Z podanej ilości składników zrobimy 12 małych lub 9 większych bułeczek.![]()
Komentarze (23)
Załaduj więcej komentarzy (13)