Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z kaszą jaglaną.
Mąkę, kaszę, sól, olej i miód przełożyć do miski, wlać wodę, dodać wyrośnięty rozczyn i zagnieść jednolite ciasto.Nakryć je ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość wyłożyć je na stolnicę, ponownie zagnieść, uformować wałek i podzielić go na 12 części.Z każdego kawałka ciasta formować bułeczki.
Blachę wyłożyć pergaminem, układać bułeczki, ponownie je nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzać do tem. 220 st.C piec bułki przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 8 minut.
Bułki przed włożeniem do piekarnika możemy skropić olejem w sprayu
Po upieczeniu bułeczki studzić na kratce kuchennej.