Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki z gryczanym farszem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 75 dag
masło 220 gram
drożdże 4 dag
śmietana 18 proc 0,5 szklanki
jajko 3 sztuki
kasza gryczana 20 dag
cebula 2 sztuki
sól 1 łyżeczka
twaróg 80 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki z gryczanym farszem

Mąkę przesiać,dodać drożdże i masło,posiekać nożem. Zrobić wianuszek,do środka wlać śmietanę,dodać 2 żółtka i jedno całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Kaszę ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem masła,odcedzić i wystudzić. Twaróg rozgnieść widelcem i dodać kaszę oraz zeszkloną cebulę. Posolić do smaku. Ciasto położyć na stolnicę,odrywać małe porcje,rozpłaszczać w dłoni,nakładać porcje farszu i zlepiać bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,ponakłuwać widelcem i posmarować białkiem. Piec na rumiany kolor w temp 200 stopni. Smakują wspaniale z czerwonym barszczem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 02.11.2012 09:51
aż chciałoby się zajrzeć do środka tych bułeczek :D
Krakowianka 02.11.2012 07:17
bardzo oryginalny!! super przepis :)
iziona 02.11.2012 07:02
Bardzo interesujący przepis
emeslive 01.11.2012 22:34
Genialny pomysł, przepis godny polecenia!
Fiffi 01.11.2012 22:14
świetne
caffee_tea 01.11.2012 22:14
super
Cukiereczek13 01.11.2012 21:21
pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak