Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z czerwoną cebulą i oliwkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2,5 szklanki
mąka orkiszowa 0,5 szklanki
mąka razowa 0,5 szklanki
drożdże świeże 25 g
woda ciepła 1 szklanka
sól 1/2 łyżeczki

Dodatkowo

cebula czerwona 1 duża sztuka
oliwki 2/3 szklanki pokrojonych
pietruszka zielona 3 łyżki posiekanej
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżka
olej do smażenia

Porada

Z tych samych składników piekę chleb.

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z czerwoną cebulą i oliwkami

Cebulę pokroić i zeszklić na patelni, przestudzić.Z drożdży, mąki i 1/4 wody zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać przestudzoną cebulę, oliwki, natkę pietruszki, wymieszać. Następnie wlać resztę wody i wyrośnięte drożdże. Dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około godziny). Gdy ciasto podwoi swoją objętość krótko je przerobić. Formować bułeczki i układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce, odstawić by wyrosły. Posmarować wodą z odrobiną soli, posypać ziołami. Piec w temperaturze 220 stopni przez 15 - 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dollce 11.05.2015 23:17
pyszności ;)
norweska20 09.05.2015 15:15
apetyczny wypiek
pajbek 09.05.2015 12:36
Muszą być pyszne :-)
zabcia117 09.05.2015 11:49
Pychotka :)
Franciszek 09.05.2015 10:20
Pięknie wyglãdają
Ewelina1991 09.05.2015 09:14
fajne bułeczki
Konczi 09.05.2015 08:08
Wyglądają obłędnie, bardzo takowe lubię :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak