Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki śniadaniowe bezglutenowe

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże świeże 25 g
mąka 220 g (bezglutenowej mieszanki)
mleko ciepłe 100 ml
cukier 2-3 łyżeczki
masło 3 łyżki
sól szczypta
jajko 1
sezam mak, lub siemię do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki śniadaniowe bezglutenowe

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Do miseczki wlewamy ciepłe(nie gorące !) mleko, dodajemy cukier, drożdże i łyżeczkę mąki. Zostawiamy na 5-10 min, aż drożdże zaczną fermentować.

Do większej miski przesiewamy mąkę, ze szczyptą soli. Dodajemy rozczyn i chwilę wyrabiamy po czym dodajemy jajko, a na końcu rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy aż do momentu gdy będzie odchodzić do miski. Gdy ciasto będzie za rzadkie dodajcie odrobinę mąki, gdy będzie za sypki dodajcie odrobinę mleka. Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstaw do podwojenia objętości (ok. 1h).

Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na równe porcje. W tym celu możecie użyć wagi kuchennej. Odpowiednie porcje ciasta formujemy w kulki do momentu, aż ich powierzchnia będzie gładka. Bułki przekładamy na blaszce wysmarowanej olejem ub na silikonowej macie. Bułki możemy lekko docisnąć do blachy i naciąć ich wierzch ostrym nożem. Bułki odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Przed włożeniem do piekarnika bułki możemy posmarować roztrzepanym białkiem i posypać wybranymi ziarnami sezamem. Bułki pieczemy w temperaturze 180°C przez 20-30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Milka100 06.11.2015 12:24
Świetne bułeczki, ale drożdży trochę dużo:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak