Przepis i sposób przygotowania na: BUŁECZKI ŚNIADANIOWE
Przygotować zaczyn: suche drożdże wymieszać z cukrem, wlać letnie (nie gorące!!!) mleko i wymieszać. Zasypać 2-3 łyżkami mąki, zakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Po tym czasie dodać wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszać ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć ciasto i dokładnie wyrobić. Odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki. Ułożyć je na blachę, zakryć ścierką i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie bułki posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ulubionymi ziarnami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190'C na około 20 minut. Wystudzić na kratce .