Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki śniadaniowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 25 gram
mleko 300 ml
cukier kryształ 1 łyżka
jajko 1 sztuka
masło 2,5 łyżki
sól 1,5 łyżeczki
mąka pszenna 4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki śniadaniowe

Kroki postępowania

1
W miseczce rozpuszczamy masło ale należy uważać by nie przypalić. Następnie dolewamy mleko i razem wszystko podgrzewamy.
Jajko roztrzepujemy i dodajemy do mąki połączonej z odrobiną soli. Następnie drożdże ucieramy z cukrem i również dodajemy do mąki, tak samo jak mleko z masłem.
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto.
Krok 1 - Bułeczki śniadaniowe foto
2
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 min. Po tym czasie formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Aby ciasto nie kleiło się do rąk polecam wysmarować je delikatnie olejem)
Odstawiamy na około 10 min by się "napuszyły".
Krok 2 - Bułeczki śniadaniowe foto
3
Piekarnik nagrzewamy do 190*C pieczemy je około 20 min nie używając termoobiegu. Bułeczki na wierzchu można posypać np. słonecznikiem bądź posmarować wierzch białkiem
Smacznego ;)
Krok 3 - Bułeczki śniadaniowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 15.04.2014 09:36
bardzo apetyczne, piękne rumiane
Rafcio 04.03.2014 23:56
bardzo ładne wyszły
Róża1 07.01.2014 23:01
bardzo ładnie Ci wyszły:-), pięknie wypieczone:-)
Niki22 07.01.2014 21:01
ja sama debiutuję :)
PaniMISIOWA 07.01.2014 20:32
niedługo mój debiut, bo domowe wyglądają niezwykle apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak