Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki pszenne z mąki chlebowej

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka chlebowa 500 g
woda 150 ml
mleko 120 ml
drożdże świeże 20 gram
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki pszenne z mąki chlebowej

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, cukier. masło rozpuszczamy i czekamy aż ostygnie. Do mąki wlewamy wodę+drożdże, mleko o temperaturze pokojowej i ostudzone masło. Całość wyrabiamy ok. 10-15 min.
Krok 1 - Bułeczki pszenne z mąki chlebowej  foto
2
Po wyrobienie przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie uderzamy w ciasto pięścią aby je odpowietrzyć i podsypując mąką formujemy bułeczki.
Krok 2 - Bułeczki pszenne z mąki chlebowej  foto
3
Układamy je na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ścierką zostawiając do wyrośnięcia na ok. 30 min.
Krok 3 - Bułeczki pszenne z mąki chlebowej  foto
4
Następnie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i pieczemy bułki w zależności od wielkości bułek 15-25 minut aż do zrumienienia.
Krok 4 - Bułeczki pszenne z mąki chlebowej  foto
5
Podajemy po całkowitym ostygnięciu.
Krok 5 - Bułeczki pszenne z mąki chlebowej  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bhb8 11.09.2014 23:13
wyglądają apetycznie :)
RenataZ-et 11.09.2014 21:40
super domowy wypiek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak