Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki pszenne

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

drożdże 100 g
mąka pszenna 500 g
mleko 3,2% 1 szkl
sól 0,5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
masło 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki pszenne

Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i odstawiamy aby się roztopiły. Mleko podgrzewamy. Wlewamy do drożdży. Dodajemy sól i 3/4 części mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce. Masło roztapiamy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy rękoma dodając roztopione masło. Dosypujemy resztę mąki i wyrabiamy. Z powstałego ciasta odrywamy kawałki i formujemy kulki. Nacinamy je "na krzyż". Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AniaHania 18.09.2016 15:16
idealne na sniadanie
Ania321 18.09.2016 13:29
uwielbiam takie domowe bułeczki :)
dodi 18.09.2016 10:55
piekne sa, mniam
Agnieszka-87-25 18.09.2016 08:04
dobre są takie
Babeczka35 18.09.2016 07:02
Smakowite bułeczki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak