Bułeczki owsiane

Bułeczki owsiane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka owsiana

    60 gram
  • miód

    20 gram
  • drożdże świeże

    15 gram
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • mleko ciepłe

    200 ml
  • mąka pszenna

    320 gram
  • jajko

    1
  • masło

    20 gram
  • płatki owsiane

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bułeczki owsiane

Masło rozpuść w rondelku.Do miski przesyp mąkę owsianą. Dodaj miód,masło,sól, ok. 3/4 mleka. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na bok.
Drożdże rozpuść w pozostałym mleku i dodaj do mąki owsianej. Wymieszaj.
Do drożdży dodaj przesianą mąkę pszenną. Wymieszaj i wyrób gładkie ciasto.
Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw aby ciasto podwoiło swoją objętość .
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieć,następnie podziel na ok. 6-10 bułeczek. Zależy od wielkości. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na ok. 30 minut.
Po tym czasie bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami owsianymi.
Bułki piecz w 200 C. przez ok. 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Janina 29.06.2017 17:03
Smaczne bułeczki;))

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat