Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka owsiana
60 gram -
miód
20 gram -
drożdże świeże
15 gram -
sól
1/2 łyżeczki -
mleko ciepłe
200 ml -
mąka pszenna
320 gram -
jajko
1 -
masło
20 gram -
płatki owsiane
Przepis i sposób przygotowania Bułeczki owsiane
Drożdże rozpuść w pozostałym mleku i dodaj do mąki owsianej. Wymieszaj.
Do drożdży dodaj przesianą mąkę pszenną. Wymieszaj i wyrób gładkie ciasto.
Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw aby ciasto podwoiło swoją objętość .
Gdy ciasto wyrośnie ponownie je zagnieć,następnie podziel na ok. 6-10 bułeczek. Zależy od wielkości. Bułeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na ok. 30 minut.
Po tym czasie bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp płatkami owsianymi.
Bułki piecz w 200 C. przez ok. 15 minut.
Komentarze (1)