Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki na maślance
Drożdże pokruszyć do miseczki, wsypać cukier i rozetrzeć.
Wlać ciepłą wodę 50 ml. Miseczkę przykryć ściereczką lub kawałkiem folii spożywczej i odstawić w ciepłe miejsce na aby drożdże urosły.
Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać szczyptę soli, wlać rozpuszczone masło, jajko, maślankę oraz rozczyn.
Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do miski i przykryć ściereczką lub folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 45-60 minut. Wyrośnięte ciasto wyjąć na lekko posypaną mąką stolnicę lub blat, krótko wyrobić i podzielić na dwie równe części.
Każdą część podzielić na 12 bułeczek, uformować w kulki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem do napuszenia na około 25 minut.
Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Piec około 12-15 minut, do zarumienienia.