Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki maślane z kruszonką

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 4 szklanki
mleko ciepłe 1 szklanka
masło 80 gram
cukier 2 łyżki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier puder 1 sztuka
olej 1 łyżka
drożdże suche 11 gram
sól 3/4 łyżeczki

Kruszonka

mąka pszenna 1 łyżka
cukier 1 łyżka
cukier puder 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka

Dodatkowo

białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki maślane z kruszonką

Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Miskę przykryć i zostawić do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta uformować 20 małych bułeczek, położyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i zostawić do ponownego wyrośnięcia.

Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką.

Składniki kruszonki rozetrzeć w dłoniach.

Bułeczki pieczemy ok 30 min w temp 170 *C

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 14.12.2014 09:45
pyszne bułeczki
Iwusia 13.12.2014 23:31
pyszniusie muszą być
Kuchnia Marty 13.12.2014 18:22
Mmm.. już sobie wyobrażam jak one musiały pachnieć!
Janina 13.12.2014 17:08
Pyszne domowe bułeczki;)
Pietruszka 13.12.2014 17:01
wyglądają przepysznie, bardzo lubię takie bułki jeszcze ciepłe z zimnym mlekiem, pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak