Bułeczki maślane z kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    4 szklanki
  • drożdże

    3 dag
  • mleko

    1 szklanka
  • jajko

    2
  • masło

    4 łyżki
  • cukier

    1/3 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • żółtko jajek

    1
  • mleko

    3 łyżki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • masło

    4 łyżki
  • cukier

    1/3 szklanki
  • tłuszcz do formy

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/2 szkl. mąki przesiewamy do miski, robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże, pół szkl. letniego mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Jajka ubijamy z cukrem na kogel-mogel. Do pozostałej przesianej na stolnicę mąki dodajemy rozczyn, resztę letniego mleka, żółtka ubite z cukre oraz stopione masło, solimy i starannie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy, pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, ponownie krótko wyrabiamy i na posypanej mąką stolnicy formujemy lekko spłaszczone kulki o średnicy ok. 5cm. Brytfankę natłuszczamy i układamy bułeczki w odstępach, smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Robimy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrem, masło topimy i gdy będzie letnie, łączymy z mąką i zagniatamy kruszonkę. Małymi okruszkami posypujemy bułeczki. Pieczemy 20-25 min. w temp. 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
ApplePie 27.02.2017 19:47
Wygladaja bardzo apetycznie
Ela15 09.04.2015 17:45
bardzo fajne bułeczki
Kuchenka 16.02.2014 16:23
pychotka :)
Sarenka 05.08.2013 08:09
Zjadłabym :)
Milena87 13.07.2013 21:38
domowych nie jadłam, na pewno są świetne
rjustysia 08.07.2013 21:29
Bardzo lubię takie bułeczki :)
Bernadeta1 18.06.2013 17:09
pyszne takie bułeczki
MagdaXXX 17.06.2013 18:35
mniam ekstra
eliza135 15.06.2013 21:24
pyszniutkie te bułeczki
Smaczna_B 14.06.2013 16:48
maślane najlepsze!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat