Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki maślane

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
maślanka 1 szkl
woda letnia 4 łyżki
drożdże świeże 20 g
cukier 3 łyżki
sól szczypta
jajko 2 1 do ciasta+ 1 do smarowania
masło 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki maślane

Mąkę przesiać do miski. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, wodą i 2 łyżkami mąki, odstawić do wyrośnięcia.
Do mąki dodać wszystkie składniki i zamiesić ciasto. Przykryć ściereczką,zostawić w cieple, aż podwoi objętość.
Uformować bułeczki, umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić żeby się napuszyły. Na każdej zrobić nożem dwa ukośne nacięcia, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 *C. Wyjąć, wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona_eS 13.01.2017 08:40
zjadłabym taka na sniadanko ..:)
benka 13.01.2017 08:32
Proszę , nawet więcej :)
Iwusia 12.01.2017 22:31
uwielbiam takie bułeczki :)
katarzynka455 12.01.2017 20:14
smaczniutko wyglądają:) mogę jedną?:)
dodi 12.01.2017 19:37
mniam, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak