Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki maslane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkalnki
mąka owsiana 1,5 szklanki
płatki jęczmienne 0,5 szklanki
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy opakowanie
żółtko jajek 3 sztuki
jogurt naturalny 3 łyżki
mleko ciepłe 1 szklanka
masło 100 gram
drożdże 50 gram
sól szczypta
białko do smarowania

Porada

Najsmaczniejsze z samym masłem lub dżemem :)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki maslane

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy zaczyn. Do ok. 50ml. mleka wkruszamy drożdże i dodajemy cukier i 2-3 łyżki mąki. Pozostawiamy na co najmniej pół godziny aż urośnie.
Krok 1 - Bułeczki maslane foto
2
Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy cukier waniliowy i wkładamy żółtka. Dodajemy szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Bułeczki maslane foto
3
Dodajemy resztę składników, resztę mleka, płatki jęczmienne, jogurt naturalny i mąkę. Dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło o dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do podwojenia objętości.
Krok 3 - Bułeczki maslane foto
4
Formujemy bułeczki i kładziemy je na papierze do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym białkiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Krok 4 - Bułeczki maslane foto
5
Ładnie wyrośnięte bułeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200stopni. Pieczemy ok. 25-30 minut bez termoobiegu.
Krok 5 - Bułeczki maslane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

VioletoweKucharzenie 01.12.2014 07:13
super bułeczki i świetny Misiu
misia53 30.11.2014 22:07
ten misiaczek zachęcił mnie do twoich bułeczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak