Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki maślane

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 50 dag
drożdże 5 dag
cukier 10 dag
mleko ciepłe 250 ml
masło 10 dag
żółtko jajek 3 szt.
sól 1 duża szczypta
mąka do podsypania
DODATKOWO:
białko 1 szt.
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki maślane

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać do miski robota. W małej miseczce wymieszać drożdże z 1 łyżeczką cukru...
Krok 1 - Bułeczki maślane foto
2
...aż drożdże się rozpłyną.
Krok 2 - Bułeczki maślane foto
3
Wlać 50 ml mleka i dobrze wymieszać.
Krok 3 - Bułeczki maślane foto
4
Posypać z wierzchu odrobiną mąki i odstawić.
Krok 4 - Bułeczki maślane foto
5
W tym czasie stopić masło i przestudzić. Powinno być letnie.
Krok 5 - Bułeczki maślane foto
6
Żółtka utrzeć z resztą cukru do białości...
Krok 6 - Bułeczki maślane foto
7
...i dodać do mąki razem z dużą szczyptą soli, resztą mleka, masłem i wyrośniętym już z pewnością zaczynem. Całość wyrabiać na niskich obrotach, aż ciasto zgarnie całą mąkę z brzegów miski. Zwiększyć obroty i wyrabiać około 2 minut. Po tym czasie dobrze jest zmniejszyć jeszcze raz obroty, aby ciasto mogło z powrotem skupić się w jednym mniej więcej kawałku.
Krok 7 - Bułeczki maślane foto
8
Wyłożyć na dobrze oprószony mąką blat wciąż miękkie, ale łatwo odrywające się ciasto, zagnieść delikatnie kilka razy aby przestało się bardzo kleić.
Krok 8 - Bułeczki maślane foto
9
Uformować kulę i wsadzić do dużej miski. Przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wsadzam do zimnego piekarnika, gdzie rośnie bez dostępu do powietrza - ze względu na małą dosyć miskę w momencie nabzdyczenia się, ciasto wypycha nieustannie pokrywkę, która z racji lekkości swej i tak trzyma się na czubku. Ale ciasto w ogóle nie wysycha.
Krok 9 - Bułeczki maślane foto
10
Wysmarować blachę tłuszczem. Blat ponownie oprószyć odrobiną tym razem mąki. Wyłożyć wyrośnięte ciasto, odgazować i delikatnie zagnieść tworząc szeroki i krótki wałek. Podzielić go w poprzek na pół, po czym każdą połówkę wzdłuż na pół. Otrzymane ćwiartki podzielić na 3 kawałki. W miarę równe...
Krok 10 - Bułeczki maślane foto
11
Z każdego kawałka uformować okrągłą bułeczkę, posmarować lekko roztrzepanym białkiem, po czym posypać cukrem cynamonowym. Ostrym nożem delikatnie i płytko naciąć raz wierzch każdej bułeczki i ułożyć na blasze. W największej odległości jakiej się da... Układam po 4 bułeczki w 3 rzędach. Gdy wszystkie wylądują na swoim miejscu włączyć piekarnik i nagrzać do 180°C.
Krok 11 - Bułeczki maślane foto
12
Piec 20-25 minut - w zależności od stopnia zrumienienia jaki lubimy.
Krok 12 - Bułeczki maślane foto
13
Moje pieką się 25 minut, ale naprawdę takie lubię wszystkie ciasta. Tu próba z podłużnymi, ale takie kapryśnie sobie szybko rosną we wszystkie strony i nie wyglądają tak efektownie.
Krok 13 - Bułeczki maślane foto
14
Na małej blasze z pewnością kilka bułeczek się poskleja, ale na dużej nie powinno się to zdarzyć. Podawać z czym się chce. Można i same.
Krok 14 - Bułeczki maślane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata9 01.09.2013 13:14
smakowite bułeczki
Kuchareczka2 29.06.2013 20:59
palce lizać
pestka 17.04.2013 10:28
wyglądają na bardzo smaczne
misia53 09.04.2013 00:46
Świetne Ewcia masz te bułeczki...
mufinka79 08.04.2013 19:16
Bardzo lubię bułeczki maślane :)
reniatka 08.04.2013 15:56
bardzo piękne i pyszne te bułeczki
Magda24 08.04.2013 12:15
pysznie wypieczone i apetyczne
Marta11 08.04.2013 11:41
piekne buleczki
kanu83 08.04.2013 11:17
Wyglądają wspaniale- pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak