Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki maślane

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 600 gram
drożdże 20 gram
cukier 40 gram
masło 50 gram
jaja 1 sztuka
mleko 240 ml

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki maślane

Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem.
Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem.
Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto.
Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.

Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy.
Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

Smacznego !

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

artur7 23.12.2012 12:41
smaczne
Rafał10 23.12.2012 10:18
mmm wyglądają bardzo ciekawie :)
ewka1978 23.12.2012 09:48
pychota
Sylwia26 23.12.2012 09:15
wspaniałe na niedzielne śniadanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak