Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki maślane
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem.
Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem.
Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto.
Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy.
Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.
Smacznego !