Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki kajzerkowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 i 3/4 szkl
woda ciepła 190 ml
mleko ciepłe 3 łyżki
drożdże świeże 20 dag
masło 1/2 kostki
jajko 2 szt
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
masło 1/8 kostki

Porada

Są doskonałe z masłem, dżemem lub nawet na sucho :)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki kajzerkowe

Do miski z wodą i mlekiem wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i sól i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia składników. Masło (1/4 kostki i 1/8 kostki w osobnych miseczkach) rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Jajka rozkłócamy. Masło (1/4 kostki), jajka i mąkę dodajemy do miski i dokładnie wyrabiamy ciasto. Zwilżamy ręce w zimnej wodzie i formujemy kule na kształt bułeczek. Układamy w brytfannie na papierze do pieczenia zachowując spore odległości od siebie (min. 4 cm). Bułeczki można naciąć np. w krzyżyk lub zostawić gładkie. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na min. pół godziny (można dłużej). Smarujemy pozostałym rozpuszczonym masłem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut (bez termoobiegu), następnie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MałaMi89 08.09.2014 20:53
To były moje pierwsze, ale nie ostatnie :) teraz będę piec w większych ilościach, bo momentalnie się rozchodzą jeszcze ciepłe!:)
cukiereczek 06.09.2014 07:39
chrupiąca skórka puszyste w środku Super
IKrakowianka 05.09.2014 23:13
świetne, domowe bułeczki
Jadwiga/Jaga85 05.09.2014 21:34
Pyszne bułeczki
Grażyna13 05.09.2014 21:33
Bardzo lubię :)
kasiaw 05.09.2014 20:57
uwielbiam bułeczki z własnej roboty
Grazyna0211 05.09.2014 20:15
ciepłe domowe bułeczki są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak