Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z serem
2. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać wyrośnięte drożdże, jajka roztrzepane z mlekiem i miodem, dodać sól. Wymieszać i dodać roztopione zimne masło. Zagnieść ciasto ręką, ewentualnie podsypując odrobiną mąki. Początkowo ciasto klei się do ręki lecz w trakcie zagniatania przestaje. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut, aż podwoi swoją objętość.
3. Składniki masy serowej zmiksować na gładką masę.
4. Z wyrośniętego ciasta rozwałkować placek grubości 1 cm i wycinać szklanką koła. Układać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia zachowując 2 cm odstępy. Papier można lekko posmarować olejem, aby bułeczki łatwiej się odklejały po upieczeniu. Bułeczki przykryć ścierką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
5. Po tym czasie dnem od kieliszka wyciskać na środku każdej bułeczki dołki i wkładać w nie po łyżce masy serowej.
6. Ciasto posmarować odrobiną mleka, wtedy tak szybko się nie przypiecze.
7. Piec w nagrzanym do 190 stopni C 15 - 25 minut. Po upieczeniu studzić na kratce.
8. Aby otrzymać bardziej słodkie bułeczki, polać je lukrem. W tym celu składniki lukru rozetrzeć łyżką na gładką masę.