Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z salami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 5 dag
mąka pszenna 0,5 kg
cukier łyżeczka
żółtko jajek 1
sól
oliwa
ser żółty 150 g
pomidory 2 szt
woda 150 (przegotowana)
salami 150 (plastry)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z salami

W misce rozdrobnić drożdże, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki i zalać letnią wodą. Lekko zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia ok. 15 min. Kiedy zalewa zacznie pracować, dodać żółtko, 0,5 kg mąki oraz szczyptę soli. Zagnieść ciasto i uformować z niego kulkę, którą następnie należy polać ok. pięcioma kroplami oliwy. Miskę przykryć ścierką i pozostawić ciasto do wyrośnięcia ok. 20-30 min. Wysmarować blachę tłuszczem. Wyrośnięte ciasto podzielić na małe porcje. Uformować z nich kulki, a następnie lekko je spłaszczając wyłożyć na blasze. Na bułeczkach ułożyć kolejno dodatki: plaster sera, salami oraz pomidora. Posypać bułeczki bazylią i wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 min w 150 stopniach C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Botwinka 06.01.2013 10:46
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak