Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bułeczki drożdzowe z pieczarkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 1 kostka
mleko 250 ml.
jaja 4 sztuki
pieczarki 1 kg
cebula 4 szt
margaryna 1 sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: bułeczki drożdzowe z pieczarkami

Kroki postępowania

1
cebulę kroję w kostkę podsmażam na maśle ,dodaję pokrojone w kostkę pieczarki ,duszę , na koniec doprawiam solą i pieprzem.
z drożdży, ciepłego mleka ( pół szklanki ) mąki robię rozczyn (konsystencja gęstej śmietany)
odstawiam na około 20 minut .
margarynę rozpuszczam w rondelku.
w tym czasie na blat przesiewam mąkę,wbijam jajka,dodaję szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. wyrabiam ciasto około 15 minut * ręce bolą :>) * po tym czasie dodaję roztopioną i schodzoną(temperatura pokojowa) margarynę ,jeszcze raz wyrabiam i odstawiam ciasto do wyrośnięcia. po około godzinie ciasto gotowe ,przystępuję do dzielenia na 30 kulek.
Krok 1 - bułeczki drożdzowe z pieczarkami foto
2
kulki nadziewam farszem z pieczarek.Odstawiamy do wyrośnięcia .smarujemy roztrzepanym jajkiem i do gorącego piekarnika ,temperatura pieczenia 200 stopni .czas pieczenia 20 minut.
Krok 2 - bułeczki drożdzowe z pieczarkami foto
3
smacznego!!!!!!!!!!!!
Krok 3 - bułeczki drożdzowe z pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 14.03.2013 11:36
super aż ślinka cieknie
Piter 31 21.02.2013 09:31
Pyszne bułeczki.
AURELKA 10.02.2013 16:52
super
Maniek2 16.01.2013 19:00
pycha
eliza135 31.12.2012 22:15
napewno pyszne
ziutula
ziutula 25.12.2012 06:54
takie bułki to mogę jeść często
Wiesława1 24.12.2012 14:39
super
Bogusiaz 24.12.2012 13:09
ekstra
IwonaKa 24.12.2012 12:25
pycha,swietne
parysek10 24.12.2012 11:38
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak