Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki)

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

16 sztuk

mąka pszenna 500 gram
drożdże świeże 14-15 gram
sól 1 szczypta
mleko 250 ml
jajko 1 sztuka
masło 80 gram

Dodatkowo

mleko
nadzienie jagodowe 16 łyżek

Lukier

cukier puder 1/2 szklanki
sok z cytryny 2-3 łyżki

Porada

(*) Używając suchych drożdży - należy je wymieszać z mąką i od razu dodać do reszty składników. (**) Zamiast masła można dodać 60 ml oleju. (**) Ciasto można odstawić na 12 h o lodówki - np. przygotować je wieczorem, a rano uformować i upiec bułeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki)

Kroki postępowania

1
Przygotować rozczyn.
Pokruszone drożdże (*) wymieszać z 3-4 łyżkami mleka (ciepłego, ale nie gorącego!), 1 łyżką cukru oraz mąki, a następnie przykryć ściereczką i odstawić na około 10 minut.
Krok 1 - Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki)  foto
2
Po tym czasie w misce połączyć mąkę, oba cukry i sól.
W składnikach sypkich zrobić "dołek", w który należy wlać drożdże i resztę mleka.
Całość dokładnie wyrobić - stopniowo dolewając roztopione masło (**).
Masa powinna posiadać gładką i elastyczną konsystencję (idealnie odchodzącą od dłoni).
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce - na około 1,5 h (***).
(Powinno podwoić swoją objętość.)
Krok 2 - Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki)  foto
3
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części (po około 60g każda).
Krok 3 - Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki)  foto
4
Z każdej części uformować okrągłe kuleczki, a następnie płaskie placuszki.
Na środku każdego z nich położyć po 1 łyżce nadzienia jagodowego i wszystkie dokładnie zlepić - tak jak pierogi.
Bułeczkom nadać owalny kształt i umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia.
Tak poukładane ponownie przykryć szmatką i odstawić na 30-40 minut - do kolejnego wyrośnięcia.
Krok 4 - Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki)  foto
5
Jagodzianki - przed pieczeniem posmarować mlekiem (aby były rumiane), po czym wstawić do ciepłego piekarnika (ale nie mocno rozgrzanego.)
Krok 5 - Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki)  foto
6
Piec 18-20 minut w 180 stopniach.
Krok 6 - Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki)  foto
7
Po ostudzeniu posmarować lukrem.
Lukier.
Cukier puder energicznie rozmieszać z dodatkiem wody lub/i sokiem cytrynowym.
Krok 7 - Bułeczki drożdżowe z nadzieniem jagodowym (jagodzianki)  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.02.2017 23:28
Swojskie najlepsze.
Diana Rusiłowicz 29.10.2016 01:54
Serdecznie dziękuję wszystkim za miłe komentarze.
Diana Rusiłowicz 29.10.2016 01:54
Częstuj się
Diana Rusiłowicz 29.10.2016 01:53
Dziękuje za miłe słowa :)
MonikaW 28.10.2016 21:16
piękne wyszły
bietka 28.10.2016 16:02
takie bułeczki są pyszne :)
Habibi 28.10.2016 14:47
uwielbiamy jagodzianki :)
Wiesława1 28.10.2016 13:31
Pyszne domowe bułeczki
mirosława4 28.10.2016 12:35
apetyczne !
misia123410 28.10.2016 11:43
bardzo smacznie wyglądają
Madzai 28.10.2016 11:16
Bardzo smacznie
Mniam 28.10.2016 10:56
Cudowne i moje ulubione nadzienie :)
bertpvd 28.10.2016 10:52
przepiękne są te bułeczki - jak z cukierni
Patrycja33 28.10.2016 10:23
uwielbiam jagodzianki, a Twoje wyglądają smakowicie, dodatkowo polane lukrem to musi byc niebo w gębie:-)
Ewelina1991 28.10.2016 10:22
pyszne jagodzianki!!
gosia56 28.10.2016 09:50
zjadłabym taką z jagodami ;)
dodi 28.10.2016 09:27
ale pyszniutkie!!!!!!!!!!!!!!
agnieszka214 28.10.2016 09:22
bardzo fajne drozdzowki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak